Care for Natural

Het eerste project wat we bezochten was een klein omheind bos met veel verschillende soorten bomen en struiken. Daar er in Gambia nog grotendeels op open houten vuurtjes gekookt wordt, worden de nog aanwezige bossen meer en meer bedreigt door houtkap. In dit bos staan ook enkele bijenkasten waaruit honing verzameld wordt. Stichting Care for Natural beheerd en beschermd dit bos om verdere afbreuk te verhinderen. Er zijn hier dag en nacht mensen aanwezig om indringers buiten het bos te houden.
Daarna hebben we een plantage bezocht waar met name Aloë Vera gekweekt wordt. Het sap van de Aloë Vera wordt gebruikt om te helpen bij genezing van de vele brandwonden bij met name kinderen. Ook zijn er met het sap van de Aloë Vera al goede resultaten geboekt met het behandelen van andere huidziekten. Op dit terrein bevindt zich ook een klein brandwondencentrum wat sinds twee maanden open is. Het betreft hier een kleine behandelruimte van slechts ca. 4 M2 met daarnaast een ruimte voor opvang van familieleden van het slachtoffer en een verblijf voor de (Nederlandse) vrijwilliger die de behandelingen uitvoert.
Daarnaast zijn er ook ca 50 minituintjes waar de families uit de buurt hun eigen groente kunnen verbouwen voor eigen gebruik en verkoop. De stichting heeft ook een kleine “werkplaats” waar de groente, fruit, zaden en planten verwerkt worden tot jams, yoghurt, balsems, honing en thee. Wij waren erg onder de indruk van de diverse projecten en vonden het heel bijzonder om de goede resultaten te zien van de behandelingen met Aloë Vera en de medicinale werking van andere stoffen uit bomen en planten. De bekende slogan “mooi wat planten doen” gaat hier zeker op!

Jaco Blom

Care for Natural
Land: Gambia
Doelgroep: Stichting Care for Natural
Speerpunt Royal Lemkes Foundation: Land & Tuinbouw, Innovatie